Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Sarkozy-uttalande

Annons

Den franske konservative presidentkandidaten Nicolas Sarkozy har väckt ont blod med ett uttalande om pedofiler och självmördare. I den senaste upplagan av tidskriften Philosophie sade han att han var "benägen att tro att man kan vara född pedofil".

Han sade även att "1|200 till 1|300 unga människor begår självmord i Frankrike varje år. Det beror inte på att deras föräldrar försummat dem. Det beror på att de, genetiskt, är sköra och melankoliska".

Hans motståndare i presidentvalet var inte sena att kritisera uttalandena. Socialliberalen Francois Bayrou kallade dem "extremt oroande" och "isande". Socialistpartiets kandidat, Segolene Royal, benämnde dem "skandalösa".

Lördagens opinionsundersökning visade dock att Sarkozy ytterligare utökat sin ledning. I första valomgången skulle han få 30 procent av rösterna. Royal tappade något och stöds av 22 procent. 19 procent av de tillfrågade sade att de föredrog Bayrou.

På måndag inleds den officiella valkampanjsperioden, med stränga regler för exempelvis radio och tv för att ingen kandidat ska gynnas framför de andra.

TT

Mer läsning

Annons