Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot kinesisk olycksbro

Annons

Minst 36 människor omkom i broraset i södra Kina. En räddningsarbetare säger att bron såg ut att sakna förstärkningsbalkar.

Det var i måndags kväll lokal tid som bron störtade ner i floden Tuo i sydöstra Hunan-provinsen. Bron var under uppförande och skulle invigas senare i augusti. Den rasade när arbetarna tog bort byggnadsställningar. 123 arbetare befann sig på platsen _ 60 av dem på själva bron.

Tidningen Beijing News rapporterade på onsdagen att dödssiffran stigit till 36. 1|500 människor hjälpte till i sökandet efter ett 30-tal saknade. Det fanns inte stort hopp om att finna några överlevande, och myndigheterna sprejade desinfektionsmedel i floden för att undvika smittspridning från döda kroppar.

En räddningsarbetare säger till Beijing News att inga förstärkningsbalkar syntes i det kollapsade materialet. Bron föll i bitar "som när en kniv skär genom tofu", sade han vidare.

Räddningsarbetarens uppgifter om att förstärkning av bron saknades understöddes av bilder i kinesiska tidningar, där inga stålbalkar syns i bråtet av sten och betong.

Polisen har gripit en byggchef och en byggnadsinspektör.

I spåren av Kinas jakt på ekonomisk tillväxt växer oron för landets infrastruktur. Kina har nyligen annonserat att drygt 6|000 skadade eller farliga broar över hela landet ska repareras fram till år 2010. Så sent som i juni omkom nio människor i en brokollaps i provinsen Guangdong.

Arbetsplatsolyckor i Kina är vanliga och varje år rapporteras om tusentals dödsolyckor i kinesiska kolgruvor, i fabriker och på byggarbetsplatser.

TT

Mer läsning

Annons