Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot israeliska förhörsmetoder

Annons

Israeliska förhörsledare behandlar regelmässigt palestinska fångar illa och tillgriper emellanåt tortyr, skriver två israeliska människorättsgrupper i en rapport.

Mr-grupperna skriver att underrättelsetjänsten Shin Bet använder sig av ett förhörssystem i sju steg.

Metoder som används för att få fångarna att tala är att isolera dem i trånga heta celler, att binda deras fötter och händer till en stol eller att störa deras sömn, enligt rapporten.

Sådant är enligt folkrätten exempel på "dålig behandling" och strider mot ett utslag i Israels högsta domstol som förbjuder förhörsmetoder som syftar till att bryta ner en fånges psyke.

Det israeliska justitiedepartementet säger att de iakttagelser som organisationerna B'Tselem och Hamoked har gjort är bemängda av misstag, grundlösa påståenden och felaktigheter.

Rapporten bygger på vittnesmål av 73 fångar från Västbanken som gripits mellan juli 2005 och januari 2006.

I fall med "tickande bomber" _ en omskrivning för palestinier som tros känna till planerade attacker mot israeler _ använder sig Shin Bet av "specialmetoder" som oftast inbegriper direkt fysiskt våld, hävdar mr-grupperna.

Övergreppen som beskrivs går ut på att misshandla fångarna med slag, att tvinga fångarna att sitta på tårna i "grodställning", att böja dem bakåt i "bananställning" när de sitter på pall och att störa deras sömn.

"Metoderna definieras som tortyr enligt internationell rätt. Användningen av dem är inte försumbara, även om de inte är rutin", skriver grupperna.

De två mr-grupperna har tagit sig an uppgiften att värna mänskliga rättigheter för palestinier i de ockuperade områdena och har länge klagat över behandlingen av palestinska fångar som av Israel betraktas som säkerhetsrisker. Inför den senaste rapporten har grupperna aktivt tagit kontakt med palestinier som förhörts av Shin Bet och bett om deras vittnesmål i stället för att granska klagomål som sänts till dem.

TT

Mer läsning

Annons