Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot insats efter bussolycka

Annons

Statens haverikommission är kritisk till räddningsarbetet vid den svåra bussolyckan utanför Arboga i januari 2006. Personalen saknade både rätt utbildning och rätt material.

Nio personer omkom och över 40 skadades när en buss körde av motorvägen E|18/E|20, åkte utför en slänt och hamnade på taket.

Haverikommissionen har nu gjort en preliminär rapport om olyckan. Den slutliga rapporten beräknas bli klar senare i vår. Kommissionen kommer bland annat att föreslå förändringar i utbildningen av räddningspersonal, skriver Falköpings Tidning.

En stor räddningsstyrka var snabbt på plats. Men det tog lång tid att få ut alla passagerare.

Enligt Shamoun hade räddningsmanskapet varken utbildning eller utrustning för att hjälpa personer i en buss som hamnat på taket. Räddningspersonal tränas för insatser när en buss ligger på sidan. Men för det läge som uppstod vid Arboga fanns inga rutiner.

Kommissionen kommer att lämna rekommendationer till Räddningsverket, men också till Vägverket. Det fanns inget räcke längs vägen på olycksplatsen, trots sluttningen alldeles intill. Så bygger man inte vägar i dag, men det var enligt gällande regler när sträckan vid Arboga byggdes.

Dessutom fanns, enligt Shamoun, stenar på sluttningen som troligen gjorde att bussen välte över på taket.

Orsaken till att bussen körde av motorvägen var att den 62-årige föraren plötsligt blev medvetslös av någon medicinsk orsak. Chauffören var till en början misstänkt för trafikbrott, men alla misstankar avskrevs av åklagaren efter några månaders utredning.

TT

Mer läsning

Annons