Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot förslag om homoäktenskap

Annons

Homosexuella ska kunna gifta sig och kalla sig äkta makar, enligt ett förslag.

Politisk majoritet finns för förslaget men regeringen är splittrad.

Även inom Svenska kyrkan råder det oenighet.

Det betänkande som den före detta justitiekanslern Hans Regner överlämnade till regeringen på onsdagen innebär i korthet två saker. För det första ändras äktenskapsbalken så att homosexuella, precis som heterosexuella par, ska kunna ingå äktenskap och kallas makar. Den nuvarande partnerskapslagen för enkönade par rivs upp.

Skälen för att ändra lagen är tyngre än skälen emot, är Hans Regners slutsats.

Den andra huvudpunkten i hans förslag är att par även i framtiden ska kunna välja mellan att gifta sig borgerligt eller kyrkligt. Hans Regner hävdar att opinionen talar för detta. En enkät till 1|800 personer i giftasålder visar att knappt hälften, 49 procent, föredrar vigsel inom trossamfund medan 20 procent föredrar borgerlig vigsel. Var tredje har ingen åsikt.

Svenska kyrkan och andra trossamfund får ansöka om vigselrätt, men prästerna får ingen vigselplikt. Varje enskild präst, eller motsvarande, ska ha rätt att säga nej till exempelvis ett homosexuellt par.

I utredningen skriver han också att utan rätten att säga nej är risken att endast ett fåtal präster blir kvar som vigselförrättare, och att bröllopspar i praktiken bara har det borgerliga alternativet kvar.

Men rätten att säga nej innebär samtidigt att det kan bli svårt för ett homosexuellt par att hitta en religiös företrädare som vill viga dem.

I det uttalande som Svenska kyrkan, metodisterna och baptisterna står bakom slås fast att "begreppet äktenskap avser relationen mellan en kvinna och en man".

Men kyrkan är inte enig. När kyrkomötet 2005 beslutade om välsignelseakten för homosexuella skrev 860 präster under en protest. Om utredningsförslaget blir lag tror ärkebiskop Anders Wejryd att ännu fler präster kommer att utnyttja sin rätt att vägra viga homopar.

Det finns en politisk majoritet i riksdagen för förslaget. Men regeringen är splittrad. Kristdemokraterna går entydigt emot. "Behåll äktenskapet oförändrat", kräver partiet.

"Jag ser inte tillräckliga skäl att ändra den ordning som finns i dag", säger kd-ledaren Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Nästan alla andra trossamfund är också negativa, i varierande grad. Undantaget är Judiska centralrådet. Ett judiskt homosexuellt par som vill gifta sig i Sverige ska kunna göra det i sin församling, enligt Lena Posner Körösi som suttit i utredningens referensgrupp.

Utredningen vill att lagändringen ska ske från 1 januari 2008.

TT

Mer läsning

Annons