Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot bensinpris

Annons

Samtidigt gjorde DHR Dalarna ett uttalande om höjningar på bland annat bensin och färdtjänst som drabbar handikappade.

- Det får till följd att många tvingas stanna hemma i stället för att vara delaktiga i olika samhällsaktiviteter. Det är väl meningen att vi ska uteslutas från att delta i styrelser och kommunala uppdrag, säger Birgitta Westerlund, DHR Dalarna.

DHR Dalarna menar att riksdag och regering måste ta sig en funderare över vad de kan göra för att alla funktionshindrade ska ha kvar sin rätt att delta i samhället.

- Vi vill vara delaktiga och inte stå utanför, säger Birgitta Westerlund.

Med vid gårdagens konferens var Karin Westlund, förbundsordförande DHR, Sverige:

- En av de viktigaste frågorna är rätten till färdtjänst och att det ska vara på våra villkor och utan restriktioner. Din frihet är begränsad med färdtjänst.

Westlund tror att det är svårt för politiker att sätta sig in i hur det är att vara funktionshindrad och hur viktig färdtjänsten är. Därför är bland annat prisbilden viktig. Det ska inte kosta mer att åka färdtjänst än kollektivt.

- Det är viktigt att försöka få ihop färdtjänst, sjukresor och kollektiva resor i ett. Färdtjänsten har med vår tillgänglighet att göra, säger Karin Westlund.

På konferensen diskuterades den utredning som DHR i Dalarna gjort tillsammans med ABF om att färdtjänst och kollektivtrafik ska likställas. ABF:s Sven-Erik Borg har följt frågan sedan ett år tillbaka och är nöjd med resultatet. En fråga som genomsyrar hela utredningen är den bristande tillgängligheten för funktionshindrade i Dalarna.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons