Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik hos bryggaren

Annons

Det var inte länge sedan som tidningen presenterade neddragningar för Spendrups i Grängesberg, och ledningen har länge sagt att ett av företagets bryggerier hotas av nedläggning.

- Det här innebär ytterligare en försämring för oss och minskar inte på något sätt risken för att vi måste slå igen ett av våra bryggerier, påpekar Spendrup.

Han anser att skatteförslaget är ytterligare en försämring av ett redan eländigt klimat för ölbryggerierna.

- Det har gått ständigt nedåt under flera år, och Carlsberg har redan stängt sina två bryggerier i Sverige, påpekar Spendrup.

Under presskonferensen presenterade Härstedt en jämförelse av priserna på öl i Sverige och Tyskland. Han berättade då att samma öl kostar tio kronor i Sverige och 2,80 i Tyskland. Om skatterna togs bort skulle priset vara 6,50 i Sverige och 2,30 i Tyskland. Därmed förklaras endast en del av prisskillnaden av skatterna.

- Höga priser medför höga marginaler i alla led, försvarar sig Spendrup. I Tyskland råder dessutom fri konkurrens.

Spendrup beskriver förslaget som "väntat men ofattbart".

- Reseinförseln och smugglingen var under 2003 ungefär 200 miljoner liter alkohol, varav 130 miljoner liter var öl. Att enbart sänka spritskatten är därför konstigt.

- Det förslag som presenterades ökar konkurrenskraften för svenskköpt sprit jämfört med svenskköpt öl och vin, säger han.

- Att sänka kostnaden för den mest berusningsframkallande drycken går stick i stäv med svensk alkoholpolitik, och kan bara försämra folkhälsan.

Även om Ulf Spendrup anser att Härstedts förslag börjar arbetet med att sänka alkoholskatterna i fel ände, tycker han att det är bra att staten gör någonting för att "återta kontrollen över alkoholflödet".

- Redan 1994 påtalade vi att det skulle gå så här när man började släppa alkohol över gränserna utan att sänka alkoholskatten, säger han.

- Ur ett näringspolitiskt perspektiv borde någonting ha åstadkommits för länge sedan för att uppnå konkurrensneutralitet mellan länderna, avslutar Spendrup.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons