Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik för underskott

Annons

Revisionen påpekar att socialnämnden redovisar ett stort underskott jämfört med budget. Fullmäktiges budgetram har inte fått styra fullt ut trots att de ekonomiska målen satts före verksamhetsmålen, allt för att möta sparbehoven i en krass verklighet.

"Vi ser allvarligt på detta problem och anser att socialnämnden brustit i sin ledning och styrning av verksamheten utifrån de ekonomiska målen" skriver revisorerna.

En del av kritiken stänker också över på kommunstyret. Revisionen menar att kommunstyrelsen som övergripande organ i högre utsträckning måste leva upp till det ledningsansvar som kommunallag och reglemente påbjuder.

Gun Byttner (m) bedömde att socialnämnden haft ett svårt jobb och arbetat hårt för att lösa problemen och att ett fel kanske var att nämndens budget varit för snäv.

- Vi kan ha gett socialnämnden för dåliga ramar och utredning pågår, konstaterade kommunalrådet Kurt Podgorski (s).

Han menade vidare att problematiken inte är helt enkel eftersom socialnämnden enligt övergripande lagstiftning kan tvingas ta utgifter som spräcker direktiv från kommunledning.

Revisionen flaggar också för fortsatt sparande i framtida budgetar.

Visserligen klaras balanskravet för 2003 men det beror på att tillfälliga intäkter från tomtförsäljningar gett positiva siffror. Revisorerna ser en risk att de tillfälliga intäkterna kan göra så att nödvändiga besparingsbeslut skjuts på framtiden.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons