Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik efter dödsfall

Annons

Det är dagens första tömning, klockan sju på morgonen den 16 juli. 61-årige Lars Bonde och hans medhjälpare rullar manuellt ut containern ur sopskjulet, mot bakluckan på sopbilen.

Vinschvajern kopplas fast och containern vinschas in mot instyrningsjärnen vid lastbilens baklucka. Sedan vinschas den upp i luften.

När containern står i upprätt tömningsläge faller den av infästningen på bakluckan. Den faller mot höger sida av lastbilen, roterar ett halvt varv runt sin egen axel och träffar med kraft Lars Bonde, som skadas så svårt att han senare avlider.

En container full med sopor väger runt ett ton. Den landar på sina hjul och rullar mot medhjälparen, som står utanför förarhytten. Han hinner slänga sig undan.

I går färdigställde Arbetsmiljöverket sin utredning av det inträffade. Man pekar på flera faktorer som kan ligga bakom dödsolyckan.

Manövreringsknapparna som 61-åringen använde är märkta "skak lås" och "skak öppna", men är så slitna att de är i det närmaste oläsbara. "Vinsch in" och "vinsch ut" är svårtydbara.

- Han kan ha tryckt på fel knapp, och då är det helt avgörande, säger arbetsmiljöinspektör Christer Hultgren.

Enligt uppgifter till Arbetsmiljöverket har man inte gått igenom säkerhetsinstruktioner på ett regelbundet och systematiskt sätt.

Vid personalmötet efter olyckan kom det fram att det förekommit tillbud med storcontainrar tidigare inom förvaltningen, utan att arbetsledningen kände till det.

Enligt avdelningschefen har man flera gånger påtalat för de anställda att de måste rapportera tillbud. Blanketter för detta finns, men man saknar en fungerande rutin.

Arbetsmiljöverket skickar nu sin rapport till Falu kommun, och ställer krav på följande:

à Skriftliga säkerhetsinstruktioner med avvikelserapportering

à Skriftiliga arbetsinstruktioner

à Tydligare delegerings-/uppgiftsfördelning

à Säkerställa en fungerande tillbudsrapportering

à Revision av det systematiska arbetsmiljöarbetet

En fortsatt utredning av olyckan kommer att ske av haverikommissionen, som besöker olycksplatsen i början av september.

- Den här metoden för soptömning används ju över hela riket, och det har förekommit andra olyckor. Därför vill de titta på teknik, handhavande och säkerhetsåtgärder och se om det är aktuellt att åtgärda något, säger Christer Hultgren.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons