Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristofer gör något ovanligt

Annons

Kristofer är nämligen Borlänge Dragspelsklubbs näst yngstemedlem och sänker medelåldern med ett 30-tal år.

Han började spela blockflöjt i den kommunala musikskolan och gick sedan över till saxofon.

- Men det var så jobbigt, man var ju tvungen att blåsa hela tiden, säger Kristofer och skrattar.

- Så fick jag tag i min mammas dragspel där hemma och började testa mig fram på det, märkte att det var mycket roligare, och på den vägen är det.

Kristofer går fortfarande på musikskolan, även om han går sista året nu, när man gått ut gymnasiet får man tyvärr inte gå kvar. Lyckligtvis är han medlem i Borlänge Dragspelsklubb sedan några år tillbaka, där han lär sig av flera erfarna spelmän.

Där tränar han mest traditionella musikstilar och det är sådant han är bäst på.

- Jag är skolad nästan helt i folkmusik och det är ju också det som är vanligast att man spelar på dragspel, och jazz då förstås, men jag har aldrig riktigt lärt mig det, berättar Kristofer.

Han spelar fortfarande på sin mammas dragspel, för om han skulle vilja köpa sig ett eget i dag som skulle hålla för hans nivå skulle det bli dyrt.

- Köper man ett gammalt begagnat dragspel så kostar det kanske ett par tusen, vanligtvis ligger de väl runt en 30-40 000 kronor, säger Kristofer och småler.

På senare år har Kristofer fått spela på flera olika tillställningar, till exempel så invigde han dragspelskryssningen på Siljansfärjan och så har han framträtt flera gånger med både musikskolan och dragspelsklubben.

Kristofer har lyckats bli riktigt bra på kuppen, på frågan om det inte är svårt att hålla koll på vad bägge händerna gör när han spelar basgångarna med ena handen och rytmen med andra så bara skrattar han.

- Det är sådant man lär sig, det är som att spela piano, till slut så bara sitter det där, jag behöver inte ens kolla på händerna längre.

Men han påpekar att man inte ska vara så kaxig.

- För ett tag sedan hade vi besök av en dragspelsorkester från Finland och de spelade skjortorna av oss. Det är verkligen stort med dragspel där.

I Sverige är det inte lika stort, i Borlänge är Kristofer ensam i sin ålder att spela aktivt. Men det kanske ändras för just nu finns det flera nya löften som tränar på musikskolan och Kristofer har inga planer på att sluta spela. Så än finns det hopp för Sverige och dess dragspelstradition.

GUSTAV JOHANSSON

Mer läsning

Annons