Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristinebergs öde okänt

Annons

Gården, som uppfördes på 1600-talet, beboddes av släkten Halfwar Jonsson fram till 1922, innan den övertogs av hembygdsförening.

I Kristineberg har det genom åren varit lantbruk och slakteri och för några år sedan intogs gården av ett hantverkskollektiv som bedrev hemslöjd och försäljning i den anrika byggnaden.

Den senaste idén om att anlägga ett vandrarhem - en idé av hembygdsföreningens förre ord- förande Karl-Erik Nergård - har tills vidare lagts i malpåse.

Föreningen saknar helt enkelt ekonomiska möjligheter att försätta fastigheten i ett acceptabelt skick för den sortens verksamhet.

Det har föreningens byggnadsnämnd fastslagit.

- Just nu vet vi inte riktigt vad vi ska göra med Kristineberg, säger gårdsfogden Tina Lindbom, men en sak är klar; idéer saknas verkligen inte och vår nya ordförande Börje Karlsson har ett flertal förslag. Men det tar tid att arbeta fram en ny funktion för Kristine-berg.

Först ska en hållbar idé presenteras och därefter får man titta på det ekonomiska behovet för att genomföra det hela.

- Sånt här tar tid och speciellt nu, i sommartider, tar det extra lång tid att komma till skott, men så mycket kan jag säga att det finns en idé som verkligen skulle innebära ett lyft för såväl Gammelgården som Ludvika, säger Tina Lindbom.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons