Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristinas donation är nu tillgänglig

Annons

Något som stack ut som närmast en skamfläck var att vi inte hade gjort stadens kanske vackraste och viktigaste hus, Rådhuset, tillgängligt för alla. Det är egentligen konstigt att när lagstiftningen under lång tid krävt hiss och ramper av minsta näringsidkare med två våningar eller höga trappsteg, så har vi år efter år, decennium efter decennium haft kommunens centrala förvaltning med stadskansli och kommundirektör, politiker, representationsvåning och sammanträdessalar avstängda för de rullstolsburna. Det borde varit en självklarhet att kommunens egna byggnader och lokaler först är anpassade för personer med funktionshinder innan vi ställer samma krav på andra.

Det är därför med en stor känsla av lättnad jag konstaterar att den som vill kan ta hissen upp i Rådhuset. Byggnationen färdigställdes i sommar och förvaltningen och politikerna flyttar nu tillbaka i rask takt. Om några veckor kan jag stå och ta emot ledamöterna i kommunens handikappråds AU när vi för första gången har möte i Rådhusets sessionssal.

Genom handikappanpassningen har vi äntligen uppfyllt intentionerna i Drottning Kristinas gåvobrev beträffande den tomt varpå Rådhuset kom att byggas. Där står att hon av "Nådig affection till Fahlu Stadz Jnwånare" skänker tomten. Det är först nu som drottningens ord följs fullt ut när alla invånare kan ta del av donationen.

Handikappolitik handlar om allas rätt att vara medborgare - att kunna vara delaktiga. Riksdagen antog för några år sedan en nationell handlingsplan för handikappolitiken. För Falu kommuns del kommer kommunstyrelsen snart att dra i gång ett projekt som syftar till att Falun år 2010 ska vara fysiskt tillgängligt för alla kommuninvånare. En viktig utgångspunkt i det arbetet är att handikapp i stor utsträckning är en följd av brister i samhället. Ett handikapp kan således elimineras genom förändringar av byggnader och gaturum.

Samtidigt riskerar det goda att bli det bästas fiende. Lagstiftning är till sin natur generell. Det betyder att det som gäller för stora varuhuset även gäller för den lilla landsortsbutiken. Vi måste därför se till att kravet på tillgänglighet inte slår omkull mindre företag, det tjänar inte de funktionshindrade på heller. Ett exempel kan vara att ett personalrum på övervåningen till en liten affär egentligen kräver hiss mellan våningsplanen. Lagstiftningen ger dock utrymme för dispensmöjligheter vilket måste tas tillvara utan onödigt byråkratiskt krångel för den enskilde näringsidkaren.

Med en vettig tillämpning kommer vi att klara både och, det vill säga göra samhället tillgängligt för alla men också ge dispenser där full tillgänglighet skulle innebära orimliga kostnader.

N WESTERBERG

Mer läsning

Annons