Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina ger ut häxbok

Annons

Det som beskrivits som Sveriges sista stora häxprocess, trots att det inte handlade om en egentlig process, startade för 144 år sedan, år 1858.

Barn efter barn beskrev hur de förts till Blåkulla. Mockfjärdsprästen Robert Blumenberg tog barnen på allvar, vilket inte passade kyrkoherden i Gagnef. Blumenberg blev avstängd och både präster och allmänhet samlades i den nuvarande Gamla prostgården i Gagnef för att reda ut saken.

Så många samlades i prostgårdens övervåning att stöttor fick sättas upp för att golvet inte skulle störta ned.

Enligt författaren fick utbrottet av trolldomstro en väckelseliknande karaktär.

I boken, som säkert blir lusläst av bland andra kommunens kyrkligt och historiskt intresserade, beskriver Kristina Tegler Jerselius även allmogens agerande under den tidsmässigt sena häxprocessen.

- Det är viktigt för mig att nå ut med forskningsresultaten inte enbart till en akademisk publik, utan också till den historieintresserade allmänheten, framhåller hon.

Boken, som ska tryckas i 800 exemplar, ges ut i september. Förutsättningen är dock att Kristina Tegler Jerselius lyckas få täckning för tryckkostnaderna.

Gagnefs kommun har lämnat ett bidrag på 10 000 kronor till tryckningen. Ännu fattas det dock 30 000 kronor för att utgivningen ska vara säkrad.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons