Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina ångrar inte sitt val

Annons

Kristina Krantz lämnade Oskarshamn för falutrakten 1976. Tillsammans med dåvarande mannen Björn Eriksson öppnade hon Karlsbyhedens krukmakeri. Båda var keramiker, inriktade på brukskeramik.

- Ingen av oss hade anknytning hit, vi tänke stanna ett tag. Men jag har visst blivit kvar, tillägger hon leende.

Kristina Krantz arbetade även mer utåtriktat- hon var bildlärare och hade kurser i keramik för barn, ungdomar och pensionärer.

- Jag har alltid varit estetiskt intresserad, utöver keramiken målade jag och arbetade med växtfärger och textil, samtidigt tycker jag om att jobba med människor. Efter skilsmässan från Björn kände jag att det var dags att göra något annat, dessutom var det viktigt att jag kunde försörja mig själv.

Kristina Krantz ville bli barnmorska så hon började läsa här i Falun, sin sjuksköterskeexamen tog hon 1989. Någonstans på vägen övergav hon barnmorskeplanerna och riktade in sig på att bli distriktssköterska i stället.

- Det är ett val jag aldrig ångrat. Att jobba på distrikt är omväxlande och jätteroligt.

I dag har Kristina Krantz plockat upp keramiken igen, hon håller i en kompiskurs varje lördag tillsammans med några vänninor och deras tonårsdöttrar.

- Vi gör det mest på kul, att det blev just keramik är lite av en slump. Framförallt är det ett organiserat sätt att umgås, kvinnor emellan.

Musik är en annan sak som betyder mycket för Kristina Krantz. Hon sätter ofta på en skiva när hon kommer hem eller när hon kör bil.

- Musiken är viktig, den påverkar ens sinnestämning. Är man trött, arg, eller stressad kan rätt låt göra skillnad.

Smaken är blandad. Det blir en hel del klassisk musik, barnen får henne att lyssna på mycket nytt och ungdomsåren på 1960- och 1970-talen har satt sina spår.

- Ja, det kan bli allt från The Beatles till proggmusik.

- Men när vi lagar mat och tjejerna är med är det Pink som gäller. Jag tycker att hon är riktigt bra!

50-årsdagen firar Kristina Krantz genom att unna sig en veckas ledighet.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons