Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krister fick rätt mot kommunen

Annons

Det var i september förra året som Krister Hälleberg, skulle åka på föreningen Klippans rikskonferens. Krister, som är lätt förståndshandikappad, är ordförande i falusektionen av föreningen. Han har flera gånger tidigare deltagit i rikskonferensen och har då alltid fått gratis ledsagarservice från Falu kommun genom LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Men i höstas gav socialnämnden ett annat besked: Krister kunde få ledsagarservice - men då genom socialtjänstlagen och inte genom LSS. Det innebar att Krister Hälleberg skulle få betala en avgift på ett par hundra kronor för att få ta ha en ledsagare.

Krister behövde sin ledsagare som stöd och hjälp både under resan till Stockholm och under själva mötet.

Kommunen skrev i sitt beslut att servicen enligt LSS var "avsedd för fritidsaktiviteter i närmiljön och av vardaglig karaktär". Men länsrätten är av en annan åsikt. I domen skriver man att det inte finns något i förarbetena till LSS som antyder att lagen inte skulle kunna tillämpas utanför närområdet.

Man skriver också att målet med LSS är att "människor med omfattande funktionshinder ska kunna skapa sig ett värdigt liv så likt andra människors som möjligt".

Socialnämndens ordförande Ulrik Lindgren sa i går att kommunen inte har bestämt sig än om huruvida man tänker överklaga länsrättens beslut.

- Det är möjligt att vi låter det vara så här, men vi tar inget beslut förrän nästa vecka, säger han.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons