Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna lever farligt

Annons

Trots framgångarna med fastighetsskatten lever kristdemokraterna farligt.

I senaste Demoskop är partiet nästan lika litet som Sverigedemokraterna och hamnar med 2,9 procent långt under riksdagsspärren.

Enligt undersökningen, som presenterades i Expressen på fredagen, har kd tappat 1,8 procentenheter sedan mars_aprilmätningen. Det är en statistiskt säkerställd förändring. Även folkpartiet lever farligt. Med 4,2 procent hamnar partiet med nöd och näppe över riksdagsspärren.

Det innebär att två av regeringens fyra partier kommer att ha mycket stora behov framöver av att profilera sig. Kristdemokraterna hoppas på det kommunala vårdnadsbidraget, men rimligen borde omläggningen av fastighetsskatten ha haft en bredare effekt i opinionen.

Även moderaterna minskar, om än med så lite som 0,5 procentenheter. Centern däremot ökar med 0,2 till 5,8 procent.

För oppositionen är rörelserna också ganska små. Socialdemokraterna ökar med 0,7 procentenheter till 41,6 procent och vänsterpartiet minskar med 0,9 till 5,1 procentenheter. Störst ökning av de stora partierna har miljöpartiet som går upp med 1,3 procentenheter till 6,8 procent.

Övriga partier ökar med 2,1 procentenheter till 4,4 procent. Där har Sverigedemokraterna 2,7 procent.

Jämför man blocken har alliansen 42,1 procent medan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans har 53,5 procent. Bara kristdemokraternas kraftiga fall är statistiskt säkerställt. Alla andra förändringar är inom felmarginalen.

Totalt tillfrågades 1|006 personer över 18 år. Mätperioden var 25 april_1 maj.

TT

Mer läsning

Annons