Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristallen firar femton år

Annons

I förra veckan bakade barnen på förskolan Kristallen i Backa rulltårtor. I måndags var det dags att smaka. Det var på dagen femton år sedan förskolan öppnade.

Barn, anställda och inbjudna föräldrar fick se en teater baserad på Gunilla Bergströms bok, God natt Alfons Åberg. Medverkande, som Alfons och hans pappa, var Carol Antonsson och Eva Pettersson.

Eva är en, av två, som varit med från starten. Den andra är Yvonne Hjulström, kokerska och mycket uppskattad för sin matlagning.

Förskolan är inspirerad av den italienska pedagogiken, Reggio Emilia, som utvecklades på förskolor i staden med samma namn. Eva Pettersson berättar att den största skillnaden idag mot när förskolan öppnade är att barnen har blivit fler och personalen färre.

- Vi har försökt behålla vårt arbetssätt. Att utgå från varje barn som en individ och att lyssna på barnet. De minsta barnen sover på femton olika tider, förklarar Eva Pettersson.

Det förskolan inte har kunnat behålla är det största rummet som var en ateljé. Där är småbarns- avdelningen.

Det är inte bara politiska beslut om barngruppers storlek och personaltäthet som förändrar verksamheten. Ständig förändring är också en del av pedagogiken.

- Vi vrider och vänder på allt och förändrar, framför allt miljön, den tredje pedagogen efter barn och personal. Den ska vara till- talande för barn i olika åldrar, berättar Eva Pettersson, och nämner i sammanhanget begreppet ett barn har hundra språk.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons