Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöten om massaker i Burundi

Annons

FN:s säkerhetsråd inkallades på söndagskvällen för att diskutera massakern på omkring 160 tutsier i Burundi i veckoslutet.

I Afrika höll Afrikanska unionens ordförande Olusegun Obasanjo ett krismöte med andra statschefer i samma ärende.

Omkring 160 människor, de flesta tutsier som flytt från Kongo-Kinshasa, mördades sent i fredags i ett läger i Burundi, några kilometer från kongolesiska gränsen. Massakern tros ha utförts av tutsifientliga grupper från både Burundi och Kongo-Kinshasa samt troligen även Rwanda.

Att attacken mot flyktingarna - de flesta kvinnor och barn - av allt att döma var en välplanerad aktion med deltagare från tre länder, har fått bedömare att se massakern som ett försök att fortsätta det folkmord på tutsier som pågått i regionen i decennier, med kulmen i Rwanda 1994.

Massakern i Burundi togs upp på ett toppmöte i Kongo-Brazzaville på söndagen med medlemsländerna i Centralafrikanska staternas ekonomiska gemenskap (Ecass), i vilken bland andra Burundi och Kongo-Kinshasa ingår.

I New York skulle FN:s säkerhetsråd sammanträda på söndagskvällen. Ett uttalande om situationen i Burundi väntades sent på kvällen svensk tid.

Sedan maj har FN en fredsbevarande styrka i Burundi för att underlätta den pågående fredsprocessen, som för närvarande ser ut att hänga i vågskålen. Fullt utbyggd ska FN-styrkan uppgå till 5 600 man.

EU uppmanade på söndagen den sista återstående hutumilisen i Burundi, FNL, att ansluta sig till fredsprocessen. FNL har tagit på sig skulden för massakern, men bedömare i regionen tror att större krafter än bara den lilla milisen var inblandade.

TT-AFP

Mer läsning

Annons