Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte efter rekordmånga bilinbrott

Annons

Efter 15 bilinbrott är det uppror i Säter.

- Nu måste vi förhindra ett medborgargarde, sade s-politikern Eva Kungsmark i går kväll. Jag har talat med kommunalrådet Sven-Gunnar Håkansson och vi är överens om att kräva snabb polishjälp innan allt går överstyr.

- Jag vill ge invånarna i Säter besked om att vi politiker agerar och bryr oss om det som händer.

Eva Kungsmark bor granne med polisstationen i Säter.

- Den är ju obemannad på helger och nätter, men vittnen här i centrum har sett hur en av personerna ser ut och de vet nu vem han är.

- Polisen var här på söndagen och folk stod på kö för att göra anmälningar om bilinbrott.

- Jag har själv blivit drabbat av inbrott i min bil för någon vecka sedan och nu förstår jag sambandet, sade Eva Kungsmark på söndagskvällen.

Hon kommer nu även att ta upp saken med ledningen för kommunens bostadsbolag.

- Jag har talat med många Säterbor i dag och stämningen liknar den som var när den 60-årige marodören härjade här. Folk är oerhört upprörda och många känner till mannen som är frontfiguren. Det här beror på all narkotika som finns här i Säter, sade Eva Kungsmark.

Hon känner inte till några hälare eller försäljare av narkotika, men har hört Säterbor tala om att ta saken i egna händer.

- Jag är rädd för att de bildar ett medborgargarde när polisen inte räcker till.

Trots att politikerna drastiskt skurit ner polisens resurser i Dalarna finns det ändå hopp. Redan i dag kommer flera poliser att förstärka stationen i Säter.

- Jag förstår att många är upprörda efter de 15 bilinbrotten i natt, men ingen får ta lagen i egna händer. Det kommer poliser från Falun på måndagsmorgonen, sade Karl-Owe Westman, länsvakthavande vid Falupolisen sent i går kväll.

Han varnar bestämt för alla former av ingripanden med våld från allmänheten.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons