Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisläge i vården

Annons

Orsaken är att bristen på läkare just nu är större än någonsin tidigare. Jakobsgårdarnas vårdcentral har åtta läkartjänster. Fem av dem är vakanta för tillfället.

- När vi har så låg bemanning på läkarsidan gäller det att sålla bland patienterna. För tillfället kan vi bara ta emot det akuta, säger Ulf Nordin.

Vårdcentralen har ingen lista över åkommor som hänvisas till privatläkare.

- Vi gör en individuell bedömning. Oftast kan den göras av sjuksköterskan direkt på telefon. Ibland kan det bli nödvändigt att komma hit för en snabb titt av sjuksköterska eller läkare, säger Ulf Nordin.

- Vi är inte glada och stolta över att ha sämre service. Men just nu ser det ut så här.

Han ser ingen ljusning förrän tidigast till hösten.

- Då räknar jag med att det ska ha en chans att vända. Tills dess får befolkningen acceptera att vi inte kan erbjuda fullgod service.

Enligt Ulf Nordin är läkarbristen stor på alla Borlänges fyra vårdcentraler liksom på övriga länets vårdcentraler med undantag för Falun.

Jakobsgårdarnas vårdcentral har varit förskonad fram tills förra året då den började tappa läkare.

Orsaken till att läkarna slutar och att det är svårt att rekrytera nya är främst landstingets besparingar som innebär en alltmer pressad arbetssituation samt en oro för hur verksamheten kommer att se ut framöver.

- Nu gäller det att ta hand om de läkare vi har så att de orkar jobba kvar under de pressade förhållanden som råder. De är guld värda. Det allra mest avgörande är hur vi tar hand om våra utbildningsläkare, säger Ulf Nordin.

Den låga bemanningen på läkarsidan ökar belastningen för den övriga personalen som består av ett 20-tal sjuksköterskor, 6-7 undersköterskor och 5-6 läkarsekreterare.

Där råder ingen personalbrist ännu men Ulf Nordin befarar att det om 5-10 år blir brist även inom dessa yrken eftersom medelåldern är hög samtidigt som det råder anställningsstopp.

Monica Magnusson jobbar som distriktssköterska och samordnare på vårdcentralen. Mycket av hennes arbetsdag går ut på att prata med patienter i telefon.

Det är hon och hennes kollegor som får göra den första gallringen av vilka som ska få träffa vårdcentralens läkare.

- Nu när vi har färre läkare finns det färre läkartider att boka in patienterna på. Därför gäller hårdare prioriteringar, säger hon.

Monica Magnusson och hennes kollegor har fått det mindre angenäma jobbet att försöka avstyra så många besök som möjligt.

- I stället får vi försöka hitta andra möjligheter som att ge egenvårdsråd och hänvisa till andra vårdgivare, säger hon.

- Många blir sura och arga även om de flesta förstår att det inte är mitt fel.

Till hösten väntas Gylle vårdcentral läggas ned. Det innebär att Jakobsgårdarnas vårdcentral får ännu fler patienter eftersom Gylles patienter kommer att fördelas på de tre återstående vårdcentralerna som då ska bli lika stora med ett upptagningsområdet på drygt 15 000 personer vardera.

Den personal som i dag finns på Gylle vårdcentral kommer också att fördelas på de tre vårdcentralerna.

Tanken är att antalet läkare ska utökas så att det blir totalt 9-10 läkare på varje vårdcentral.

Den övriga personalen kommer dock inte att utökas totalt.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons