Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisgrupp tog hand om ledsna elever

Annons

Vid sjutiden på torsdagsmorgonen fick Viktoria Hermansson, rektor på Åkerö skola, veta att det brunnit i ett hus utanför Leksand. Strax därefter förstod hon att en av hennes elever i sjuan var saknad.

- Jag tänkte att det här ska man inte behöva gå igenom, säger hon.

Fyra personer fanns i huset och tre hade tagit sig ut ur det brinnande huset. Det var vad Viktoria Hermansson kunde berätta för lärarna på Åkerö skola på torsdagsmorgonen. Krisarbetet sattes i gång på en gång.

- Vi har utgått från att vi har en elev som är saknad. Det är svårt att jobba utifrån ett antagande, man vill inte anta för mycket så det är en svår situation, säger hon.

Skolsköterska, psykolog, kurator, och andra anställda samlades ihop för att kunna ta hand om ledsna elever.

- Alla har reagerat olika. En klass ville ha sitt prov ändå, andra fortsatte med att träna inför lucia och vissa ville bara sitta och gråta i trapporna. De som behöver extra stöd har fått vara för sig. Det har funnits personal som kunnat möta eleverna, berättar hon.

- De yngre barnen har ställt mycket frågor om vad som hänt. Om familjen hade brandvarnare och om var det började brinna. Ju äldre eleverna är, desto mindre frågor ställer de.

Förutom att ta hand om skolans egna elever kom också kompisar till den förmodat innebrände pojken till skolan.

- Det kom ett 30-tal personer från andra skolor som kände honom. Vi kallade in kommunens Posomgrupp så vi har kunnat ta hand om alla, säger Viktoria Hermansson.

På torsdagseftermiddagen tyckte hon att dagens krisarbete fungerat som det ska.

- När det som inte får hända händer måste man ha en plan, en lista att gå efter. Men en sådan här krisplan vill man helst inte prova, säger hon.

Alla elever har fått med sig ett brev hem till föräldrarna om vad som hänt. Nu ska skolan ta kontakt med pojkens familj.

- Vi ska höra med de anhöriga hur de tycker att vi ska göra. Om de betraktar det som att en familjemedlem har dött ordnar vi en minnesstund här på skolan i morgon. Sedan fortsätter lektionerna för dem som inte behöver extra stöd. Vi kommer nog att behöva ha beredskap långt framöver, säger Viktoria Hermansson.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons