Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisgrupp på skola efter olycka

Annons

Det var under en skolresa till Stockholm som några av eleverna från särskoleklassen på Britsarvsskolan besökte nöjesfältet Gröna Lund. Olyckan på onsdagen skedde när den 16-årige pojken, som har autism, tillsammans med en klasskamrat samt två ur skolpersonalen skulle kliva ombord på en gondol i pariserhjulet. När pariserhjulet startade hade 16-åringen inte kommit ombord ordentligt utan han blev under tio minuter hängande åtta meter ovanför marken innan en klättrare kunde fira ned honom med ett rep.

Polisen har nu utrett omständigheterna kring olyckan och hört flera vittnen till händelsen, däribland de vuxna som fanns i gondolen.

- Vi har en ganska klar bild av vad som hänt. Det verkar som om hjulet startat för tidigt och pojken blir då hängande med ett ben i korgen och med armarna i räcket ovanför, säger Ove Näslund, kriminalinspektör vid polisen i Stockholm.

Eftersom pariserhjulet startades för tidigt innan alla hunnit ombord kan det enligt polisen handla om att den ansvarige maskinisten gjort sig skyldig till framkallande av fara för annan.

- Utredningen är nu överlämnad till åklagare som ska bedöma om det finns misstanke om brott, i nästa vecka väntas ett beslut om utredningen ska fortsätta.

Det var 16 elever med på resan men det var bara ett fåtal som var med på nöjesfältet och såg olyckan. På Britsarvsskolan hade rektorn Ingrid Klärcke-Leck kallat in skolans krisgrupp som mötte eleverna när de återvände till Falun på torsdagen.

- Jag fick reda på olyckan genom ett telefonsamtal och kallade in krisgruppen med kurator, skolsköterska och representanter från kyrkan för att stå till tjänst. Jag vet att pojken har tagit mycket illa vid sig av att se sig själv på bilder i tidningen.

I går var alla eleverna med på skolavslutningen och olyckan var inte något som det talades speciellt om. För 16-åringens mamma, Siv Eriksson-Bergström, har tiden efter olyckan varit kaotisk.

- Det är svårt att säga vad som hänt. Det skulle ha funnits en krisgrupp i Stockholm, men det gick inte eftersom min son kom från Falun, säger hon.

Siv är samtidigt kritisk till att det inte finns möjlighet att sonen får en personlig assistent genom kommunen, något som kunde ha underlättat vid ett tillfälle som det då olyckan skedde.

- Barn som har autism behöver en personlig assistent eftersom det tar längre tid för dem att göra saker. Nu tog det längre tid för min son att gå in i korgen jämfört med andra barn.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons