Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen i Gaza allt djupare

Annons

Säkerhetsstyrkor placeras ut på Gazaremsan sedan åtta personer dödats i interna palestinska strider. Beslutet togs sedan den nya samlingsregeringen skakats av inrikesministerns avhopp på måndagen.

Hanin al-Qawasmi, en tidigare tjänsteman utan större politisk erfarenhet, hänvisade till att han inte hade fått tillräckliga befogenheter att ta itu med säkerheten och anklagade regeringen för att inte frågan på allvar.

Avhoppet skedde mot bakgrund av de blodigaste striderna mellan de politiska rivalerna Hamas och al-Fatah på två månader. Striderna krävde fyra dödsoffer innan parterna under egyptisk medling nådde en vapenvila sent i söndags kväll _ och därefter ytterligare fyra dödsoffer. Sammanlagt skadades över 50 människor.

När samlingsregeringen med ministrar från både Hamas och al-Fatah tillträdde den 17 mars var meningen att den skulle sätta punkt för de interna striderna. Inrikesministerns avhopp ökar skepsisen om samlingsregeringens hållbarhet.

Krisen i Gazaremsan har fördjupats trots upprepade löften från palestinska ledare om motsatsen. Säkerhetstjänsterna har visat sig oförmögna att upprätthålla lag och ordning i det kaotiska området, där kidnappningar, klanfejder och milisstrider är vanligt förekommande.

Premiärminister Ismail Haniya tar nu över inrikesministerns uppgifter, tills en ny har tillsatts.

Regeringen beordrade att säkerhetsstyrkor med inslag från både Hamas och al-Fatahs miliser under Haniyas kontroll omedelbart skulle placeras ut på Gazaremsan.

TT

Mer läsning

Annons