Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen är löst för räddningskåren i Svärdsjö - problem kvar att lösa

Annons

Personalkrisen vid deltidskåren i Svärdsjö ser ut att vara löst. Den här gången.

- Men vi borde nog fundera på hur vi kan få fler offentliganställda till våra deltidskårer. Exempelvis att erbjuda en skötare i vården företräde om personen går med på att ta ett deltidsjobb i räddningskåren, säger Dan Westerberg.

Westerberg är ordförande i direktionen för räddningstjänsten Dala Mitt.

När direktionen i går hade möte fanns ett förslag på att utöka anspänningstiden från fem till åtta minuter i Svärdsjö, alltså den tid det maximalt får ta innan räddningstjänsten lämnar stationen med de första fordonen.

Detta för att öka upptagningsområdet för deltidsräddningspersonal.

Nu behövde inte direktionen fatta detta beslut.

- Nej, nu verkar det som om personalbristen kan lösas. Vi har sex personer som har ett test kvar att göra innan de kan anställas. Så det ser mycket bra ut, om inte de flesta misslyckas med testet, berättar Markus Sandvik, räddningschef för Dala Mitt.

Dan Westerberg konstaterar dock att trots att det löst sig i detta fall måste man fundera på hur rekryteringen säkras i framtiden.

- Historiskt sett har rekryteringen främst skett på tillverkningsföretag. Vi måste i mycket större utsträckning få in offentligt anställda. Kanske genom någon form av kombinationstjänster, säger Westerberg.

Han poängterar att det fortfarande inte finns några konkreta förslag hur detta skulle se ut rent praktiskt.

- Men jag har mina funderingar. Jag kan tänka mig att vi skulle kunna ge exempelvis en lärare eller en vårdare förtur till en anställning om den personen var beredd att ta jobbet som deltidare inom räddningstjänsten.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons