Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris: Problemen kommer när behandlingen är över

Annons

Kriminellas revansch i samhället, Kris, är föreningen som är till för frigivna fångar och stöttar och hjälper till där kriminalvårdens arbete i många fall slutar. De arbetar också med att informera i skolor och berättar om konsekvenserna av missbruk och kriminalitet.

- I de flesta fallen försvinner kriminaliteten med drogerna, säger Alvar Ohlsson som arbetar för Kris i Falun.

För tre år sedan lämnade Alvar Ohlsson kriminaliteten bakom sig, efter att han under ett år genomgått kontraktsvård.

Innan dess hade han många turer in och ut från anstalter.

- Så länge du är på behandlingen är det inga problem. Det är sedan som problemen börjar. Då är det dåligt med stöd från samhället, säger Alvar Ohlsson.

Den 21-årige Hedemorabons dödsmisshandel av en polis ser han som ett exempel på hur den negativa trenden med kriminalitet inte gått att vända.

- För den här killen är det för sent, säger Alvar Ohlsson.

- Är du på en behandling för drogproblem försvinner drogerna. Men du kan fortfarande ha ett behov av att slå folk på käften. De behandlingshem jag känner till har inte någon hjälp för den biten.

Robert Lowén är 22 år och aktiv i Unga Kris, en speciell verksamhet riktad till ungdomar upp till 27 år. Efter kortare behandlingar för drogmissbruk har Robert Lowén lyckats bryta med sitt gamla liv. Han ser ungdomshem som en förvaringsplats där man träffar likasinnade, något som inte motiverar till att ändra sitt liv.

- Oftast när någon kommer ut från en behandling så finns det inte så mycket som väntar. Det blir att man dras tillbaka till sina gamla vänner och då går det inte bra, säger Robert Lowén.

De menar att det är viktigt att visa på konsekvenserna av kriminalitet och droger, speciellt när det gäller unga personer.

- De flesta vet att det inte är något vidare att sitta i fängelse. Men de flesta tänker att det händer inte mig. Det är information som behövs, och den ska komma tidigt, säger Alvar Ohlsson.

- Det krävs bra mycket brott innan du får något straff. Innan handlar det mest om samhällstjänst eller ett samtal med socialen, säger Robert Lowén.

Alvar Ohlsson vill inte ge samhället och rättsväsendet all skuld för att personer återfaller i kriminalitet.

- Det är individens ansvar. Men hela samhället tjänar på att en missbrukare eller kriminell lägger av, säger Alvar Ohlsson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons