Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris kan bli katastrof i Somalia

Annons

En humanitär katastrof hotar i Somalia om inte de häftiga striderna avtar och hjälpinsatser kan nå fram, särskilt runt huvudstaden Mogadishu, varnar FN.

Minst ett 30-tal människor uppges ha dödats under veckans strider i Mogadishu. Inget slut på våldet kan skönjas.

Ingen kunde eller vågade ta sig in i stridsområdet under dagen, varför det är oklart i vilken mån veckans dödssiffra steg.

Sedan februari har över en femtedel av Mogadishus befolkning, som i normala fall uppgår till cirka en miljon, flytt. Nu försöker ännu fler lämna staden _ och har i många fall ingenstans att ta vägen.

Hundratusentals utfattiga människor på flykt samtidigt som dödliga strider rasar är ett domedagsrecept för området, varnar FN.

De hjälpsändningar FN försöker få in landvägen stoppas av militär och milis samtidigt som FN:s flygplan beskjuts.

Efter det att etiopisk militär gick in i det laglösa landet i vintras och lyckades uppnå ett kortvarigt lugn sattes 1|500 fredssoldater från Uganda, i Afrikanska unionens regi, in i Mogadishu. Men de har visat sig hopplöst otillräckliga och lyckas i dagsläget i stort sett bara hålla flygplatsen, hamnen och presidentpalatset.

Den provisoriske presidenten Abdullahi Yusuf Ahmad kunde från den relativa tryggheten i Etiopien, där han träffade premiärminister Meles Zenawi, på fredagen avfärda farhågorna.

Abdullahi Yusuf Ahmad utsågs av ett exilparlament till president 2004. Men först i samband med den etiopiska offensiven i vintras kunde han basera sig i Mogadishu, där det inte funnits någon riktigt styre sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991.

TT

Mer läsning

Annons