Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris i jaktförening

Annons

På den extra jaktstämma som är utlyst kommer tre ärenden att tas upp.

Det är dels förslag om ny administration av jakten inom området, dels relationen slaktladanföreningen och slutligen frågan om föreningens upplösning och områdets upphörande.

- Alla markägare är automatiskt medlemmar i föreningen. Minst 20 procent av markägarna måste vara för en upplösning, säger jaktvårdskonsulenten Hans Johansson på Jägareförbundet i Dalarna.

Han tror att procenttalet i så fall kommer att ligga någonstans i närheten av 20 procent.

Turbulensen inom föreningen har enligt flera källor pågått under flera års tid. Bland annat ska det under många års tid kommit in överklaganden om hur saker hanterats i föreningen.

Håkan Carle är ombud för flera fastighetsägare i området och enligt honom vill inte styrelsen för viltvårdsområdesföreningen följa det regelverk som gäller för föreningen, bland annat gällande lagar och förordningar. Han ger ett exempel:

- Sedan 1945 har de inte behagat följa rösträttsreglerna. Det finns en dom i kammarrätten som säger att de agerat mot reglerna, säger Håkan Carle.

Enligt Carle är det bland annat på grund av att föreningen inte vill ta lärdomar av tidigare domar, som markägarna nu vill få till stånd en upplösning av föreningen. Om minst 20 procent av markägarna röstar för föreningens upplösning, blir nästa steg att länsstyrelsen får fatta det avgörande beslutet.

Om en upplösning av föreningen skulle bli verklighet, kommer flera hundra medlemmar att beröras.

Området som berörs är på cirka 8 000-9 000 hektar mark.

Viltvårdsområdet kom till just för att bland annat möjliggöra gemensamhetsjakt på älg i området.

Inom området löser cirka 120 jägare jakträttsbevis varje år, till det kommer ytterligare cirka 30 gästjägare per år.

Tidningen har förgäves sökt ordföranden i Viltvårdsområdesföreningen för en kommentar.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons