Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris i brandkåren

Annons

I praktiken innebär det till exempel att inga rökdykarinsatser kan göras förrän förstärkning anlänt från kårerna i Gustafs eller Stora Skedvi.

Håkan Axelsson, räddningschef i Räddningstjänsten Dala Mitt deltog vid mötet och informerade om förutsättningarna.

Olika alternativ har diskuterats och bland annat har det handlat om att minska ersättningen till de deltidsanställda, lägga ner kåren i Gustafs eller minska på utryckningsstyrkan i Säter, framkom vid informationen.

- Vad tjänar Säters kommun på detta, undrade Tommy Andersson (m).

240 000 kronor fick han till svar.

- Jag är mycket tveksam till minskningen av styrkan, sade Torbjörn Gunnarsson, delvis huvudskyddsombud vid Säters sjukhus och med erfarenhet av problem att få ut folk om det börjar brinna i till exempel en sjukhusavdelning.

- Det är en svår fråga, en fråga om liv och död, men jag går på räddningschefens professionella bedömning att det går att göra så hör, framhöll Sven-Gunnar Håkansson (c).

- Jag tycker pengarna finns för att bibehålla styrkan i Säter. Det finns pengar till andra mindre viktiga saker, sade Tommy Andersson.

Efter diskussionerna fanns tre förslag, kommunstyrelsens, Torbjörn Gunnarssons förslag om återremiss för ytterligare utredning och Tommy Anderssons förslag om bibehållen styrka i Säter.

Först beslöts att avgöra frågan vid mötet och sedan beslöts med stor majoritet att gå på kommunstyrelsens förslag som innebär bantad styrka.

Mot beslutet reserverade sig hela den moderata fullmäktigegruppen, samt Torbjörn Gunnarsson (s), och Ingemar Nygren (mp).

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons