Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för städföretag

Annons

Det säger Åke Lusth, kronokommissarie vid specialindrivningsenheten hos kronofogden i Falun.

Kronofogdemyndigheten håller nu mycket noggrann kontroll på vad som sker i företaget som officiellt företräds av Thomas Geijer, 43, Ludvika.

- Vi har redan haft kontakt med ett par av städföretagets större kunder. I stället för att betala sina fakturor till städföretaget får kunderna skicka pengarna direkt till oss, säger Åke Lusth.

Kronofogden har dessutom säkrat tillgångar som T & M International har på konton hos posten och i banker. Vidare har kronofogden försäkrat sig om att få med ungefär 50 000 kronor om en fastighet säljs som företaget äger. Fastigheten är belägen i Söderbärke.

Företaget har i dag skatteskulder som uppgår till 1 230 730 kronor. Bekymren för företaget verkar ha börjat i augusti.

Åke Lusth berättar:

- Den första skulden registrerades hos oss den 2 december och uppgår nu till 228 554 kronor.

- Normalt är förfallodagen för preliminärskatter och arbetsgivaravgifter den 12:e i månaden efter. Här hade företaget den 12 oktober ännu inte betalat preliminärskatt och arbetsgivaravgifter för sina anställda i september.

- Man hade inte heller betalat in moms för augusti. I november fick företaget påminnelsekrav och i december kom ärendet till oss.

Sedan har det fortsatt med nya skulder. Den 5 januari registrerades hos kronofogden en skuld på 158 402 kronor, den 2 februari en skuld på 464 859 kronor och den 13 februari en skuld på 378 915 kronor.

- Eftersom vi ser att det går snabbt utför för företaget så går vi nu in i ett tidigt skede för att säkra tillgångar. Vi har goda förhoppningar om att de skulder som finns registrerade ska kunna betalas, uppger Åke Lusth.

En följd av kronofogdens utmätningar blir att företagets handlingsfrihet minskar. Sannolikt har företaget nu avsevärda problem med att betala löner till de anställda.

- Det är en uppenbar risk för konkurs om företaget inte kan betala ut löner och betala sin skulder.

Åke Lusth konstaterar att kronofogden kan begära att företaget försätts i konkurs.

- Men om de anställda inte får ut sina löner så brukar deras fack gå in och begära att bolaget försätts i konkurs. Då går det snabbt.

Mer läsning

Annons