Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för musikskolan

Annons

På onsdagen bildades en stödförening som uppmanar älvdalingarna att agera för att musikskolan ska kunna låta alla barn som vill, få musicera.

Vid senaste sammanträdet beslutade bun att begära tilläggsanslag med 400 000 kronor hos kommunfullmäktige för årets verksamhet.

Anders Björklund (s) röstade för detta i bun. Som ledamot i kommunstyrelsen röstade han, på onsdagen, mot tilläggsanslag. Med hans röst vann ett förslag som nu tolkas på flera olika sätt.

Kommunstyrelsen beslutade nämligen att bun i år får överskrida budgeten med de 400 000 som behövs för att musikskolan ska kunna ha fem heltidslärare.

De 400 000 kronorna ska återställas under nästa år, och möjligheten att nämnden efter årsskiftet ska hitta ännu mer pengar att spara, anses av många som obefintlig.

På musikskolan finns nu 4,6 tjänster. Meningen var att musikskolan för de 400 000 kronorna skulle få ytterligare en halvtidstjänst. Med fem lärare skulle musikskolan få bort dagens kö på 40-talet elever.

När bun nu inte får några extra pengar, måste den lärare som varslats om uppsägning, sluta i september. Därmed har musikskolan endast 3,6 tjänster, och köerna av barn som vill spela kommer att öka till uppemot 100.

Skolchefen, Stefan Linde, säger efter ks-beslutet att han nu måste låta den varslade läraren sluta.

- Jag kan ju inte gärna ta tillbaka varslet. Om inte bun hittar något annat att skära på, så måste jag ju varsla henne till årsskiftet i stället, och det vore inte bra personalpolitik, säger Stefan Linde.

- Så behöver det inte alls bli, säger säger Anders Björkund (s).

- Innebörden är densamma. Vid fullmäktige i december avgavs löften, från majoriteten, om få tilläggsanslag för bun.

- Ärendet ska ju upp i fullmäktige och det kommer att komma fram flera olika yrkanden där, så att jag tror att musikskolan ska få sina pengar, säger Anders Björklund.

- Dessutom pågår diskussioner om att kulturen ska få en egen budget av fullmäktige och det tror jag skulle vara en bra lösning.

Även Arne Bogghed (c), ordförande i bun, är inställd på att det ska bli ett tilläggsanslag då fullmäktige sammanträder 19 juni.

- Jag kommer att yrka på att fullmäktige beslutar enligt bun:s förslag och kommer att kämpa till det bittra slutet för det, säger han.

Det är inte bara politiker som bekymrar sig för musikskolans kris. På onsdagskvällen bildades föreningen Musikskolans Kompisar.

- Vi vill uppmana alla älvdalingar som värnar om musikskolan att gå på fullmäktige den 19 juni och att under tiden prata med sina politiker, säger Nicole Johansson och Susann Persson, som båda ingår i föreningens interrimsstyrelse.

- Vi måste låta musikskolan få sina pengar. Den är oerhört viktig. Annars dör musiken ut i Älvdalen, där Hagström en gång lade grunden för alla Sveriges musikskolor, säger Susann Persson och tillägger:

- Vad vill de ha för musik på invigningar, högtider och midsommarfirandet? Vill de ha bandspelare i stället för duktiga musiker?

- Om inte alla elever får spela, vem ska då bestämma vilka som får spela? Ska det bli lottdragning? Eller ska bara de bästa få spela? undrar de två som nu hoppas att älvdalingarna ställer upp för sin musikskola.

Den 19 augusti har den nybildade föreningen planerat en konsert med före detta musikskolelever i Älvdalen. Klara är redan Lena Willemark, Jonas och Anna Hjalmarsson, men många fler före detta musikskoleelever kommer.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons