Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för ABF i Smedjebacken

Annons

Förklaringen till ABF:s dåliga ekonomi ligger i bland annat minskade bidrag från både staten och kommunen.

Under flera år har kostnaderna legat på en högre nivå än vad inkomsterna varit och detta har tärt hårt på det egna kapitalet.

Nu gör styrelsen den bedömningen att till årsskiftet kommer det egna kapitalet att vara förbrukat. Normalt skulle det innebära en konkurs, men eftersom det handlar om en ideell förening är det troligare att ägarna får ta det ekonomiska ansvaret. ABF ägs av i stort sett samtliga organisationer inom arbetarrörelsen.

Ola Larsen har nyligen tillträtt som ordförande i ABF Smedjebacken och han har fått uppdraget att utreda vad som kan göras för att få ordning på ekonomin. Enligt honom är det bra fart på verksamheten i Smedjebacken, problemet är att det blir för lite pengar över.

- Vi har två stora kostnadsposter och det är personal och hyror, utifrån detta har jag kommit fram till att det som ger mest och som förhoppningsvis inte ska skada verksamheten är att säga upp ombudsmannen, säger Ola Larsen.

Han understryker att det inte varit något lätt beslut och att det kommer att krävas att de som sitter i styrelsen får jobba mer.

Han medger att det kan verka underligt att ombudsmannen inte sagts upp tidigare om det ger minskade kostnader och inte ska påverka verksamheten.

- Jag tycker att det skulle ha gjorts något för tre år sedan, men varför det inte blivit så kan jag inte svara på.

Det pågår även ett arbete med att slå samman ABF i Smedjebacken och ABF i Ludvika. I slutet av juni månad kommer det att tas ett beslut om arbetet ska gå vidare och det slutgiltiga beslutet kommer i så fall någon gång under hösten.

ABF i Smedjebacken har i dag två anställda, förutom ombudsmannen Börje Risberg. En kvinna som sköter det administrativa och en manlig anställda som huvudsakligen är ansvarig för fritidsgården i Morgårdshammar och som har uppdrag åt VBU.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons