Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminellt belastat parti

Annons

I Borlänge ställde dock den lokala sd-gruppen upp i 1994 års val med stora förhoppningar. Antalet röster räckte emellertid inte till mandat i kommunfullmäktige.

I valrörelsen hade partiet extra noga vinnlagt sig om en rumsren demokratisk, ickenazistisk framtoning.

Men bara några månader efter det misslyckade valet dök emellertid namn, som nyss stått på sverigedemokraternas valsedel i Borlänge, upp i ledningen för något som hette Riksfronten - en uttalat nationalsocialistisk grupp som i massmedia öppet berättat om sin automatvapenbeväpnade kampgrupp "gardet".

Personer, som något år senare figurerade i vapenrånet på Dalregementet, då värnpliktiga soldater ur kasernvakten under vapenhot berövades sina automatkarbiner, hade anknytning till just Riksfronten.

I augusti i fjol drabbades sverigedemokraterna av en utbrytning. Ett antal av de mer aktiva medlemmarna bildade det mer extrema nationaldemokratiska partiet, som bl a annat praktiserar en rå antisemitism av det slag sverigedemokraterna försöker undvika.

Personer, som gjort sig kända för olika engagemang i öppet nazistiska och fascistiska småpartier och sekter figurerar eller har figurerat på funktionärsposter hos sverigedemokraterna alltsedan starten.

Äldre nazister, kända sedan 40-talet, har också på olika sätt gett partiet sitt stöd. Somliga med ekonomiska bidrag, andra genom att ingå i partistyrelsen. Således invaldes i partistyrelsen under 90-talet en person med medlemskap i den från krigsåren ökända, fränt antisemitiska Nysvenska rörelsen.

I höstas utkom boken sverigedemokraterna, där journalisterna Stieg Larsson och Mikael Ekman granskar aktiva partimedlemmars förekomst i brottsregistret. De fann att kriminaliteten procentuellt sett är dubbelt så hög bland sd-medlemmar som bland invandrarna. Ett något säreget förhållande för ett parti, som under hela sin existens utpekat invandringen som det stora hotet mot rättssamhället. Påpekas bör att sverigedemokraternas kriminellt belastade politiker dömts för grova brott som olaga hot, utpressning, misshandel, stölder, häleri, bedrägeri, langning, människorov, hembränning, våld mot tjänsteman, uppvigling, olaga vapeninnehav, djurplågeri (kattbränning) och smitning från olycksplats.

Samt i likhet med danska förebilden Mogens Glistrup - skattebrott.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons