Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminella gäng bakom bluffakturor

Annons

Visst kommer de fakturaliknande erbjudandena från olika företag. Men Dick Malmlund berättar att samma personer står bakom en hel del av bolagen. I styrelserna används så kallade målvakter, för att personerna som organiserar det hela inte ska exponera sig själva.

- Det är inga roliga herrar som har med det här att göra, säger Dick Malmlund.

- Det finns kopplingar både till det ena och det andra. Mc-gäng exempelvis. En del som ligger bakom är grovt kriminella. Och de tjänar mycket pengar på det här. Visst är det allvarligt. Det vet polisen också.

Bluffakturorna är alltså en lönsam "nisch", men rättsligt är det svårt att komma åt det hela. Att det är välorganiserat finns det flera saker som pekar på.

Malmlund berättar om att när ett utskick "lyckas" på en plats så kommer ofta 4-5 till oseriösa "fakturor" från olika företag. Svensk Handel har en varningslista på sin hemsida på internet, och ger råd till drabbade företagare och köpmän. Antalet besökare på hemsidan är mycket stort.

- Företagare måste bli noggrannare i vad de skriver på. I vissa fall är man blåögd och skriver på papper för 25 000 kr utan att veta vad det är.

Dick Malmlund säger att det är skillnad mellan stora och små företag. Slinker en bluff igenom hos ett större företag är de ofta benhårda och vägrar betala om det upptäcks. Hos en mindre firma är betalningsbenägenheten större, trots att de lurats. Ofta känner de oro att hamna i register där det framstår som att de inte är ekonomiskt pålitliga.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons