Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalitet förebyggs i förskolan

Annons

Den 21 augusti träffades 650 personer i Cassels för att prata om vad som kan göras åt kriminalitet i bygden.

På onsdagskvällen samlades 35 föräldrar och förskolepersonal från Grängesberg med omnejd för att lyssna till ett föredrag om samma sak, men på en förebyggande nivå.

Claes Mankler arbetade 27 år som polis innan han lade av. De 14 sista åren ägnade han åt barn och ungdomar.

- När det sedan blev neddragningar inom polisen, och de ville sätta mig på att patrullera igen, sade jag upp mig, konstaterade han.

- Jag är nämligen av den åsikten att det inte spelar någon roll hur många poliser och hur mycket resurser vi har, om vi inte arbetar hårt med att förebygga kriminalitet.

Sedan 1999 arbetar han därför på heltid som föreläsare. I onsdags kväll var han på plats i Grängesberg, och föredraget handlade i första hand om känslor och relationer, men också om droger, mobbning och våld.

Efter föredraget verkade såväl föräldrar som förskolepersonal mycket nöjda, och trots att skaran var liten, var applåderna stora.

- I grunden handlar allt om att lära barnen hur de ska tänka för att må bra, berättade Mankler.

- Det handlar om att väcka vuxna, och få dem att inse att ingen annan tar ansvaret åt dem. Att ha barn kräver engagemang och framtidstro - utan det gör man ungarna en björntjänst.

Han talade också om att kriminella ungdomar är vanliga barn som inte mår bra.

- Vi måste skilja på att vara och göra. Jag kan mycket väl tycka om en nynazist, även om jag inte tycker om det han eller hon gör.

- Jag tror mycket väl att kriminalitet kan förebyggas om man jobbar tillräckligt mycket med barnen. Förhoppningen är att mina föredrag ska verka som en väckarklocka för föräldrar och lärare, så att vi så småning om kan förhindra att problem, liknande dem som finns i Grängesberg, uppstår.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons