Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsmotståndet än starkare i USA

Annons

Aldrig tidigare har motståndet mot kriget i Irak varit så starkt som nu. Ändå lyckades president George|W Bush få demokraterna att bevilja honom det begärda krigsanslaget _ utan tidtabell för trupphemtagning.

Hela 61 procent säger att USA borde ha hållit sig borta från Irak i en opinionsundersökning som New York Times och CBS News låtit göra och som publicerades på fredagen. Det var rätt att militärt angripa Irak, anser 35 procent.

En majoritet, 47 procent, anser att amerikanerna lyckas "mycket dåligt" med att åstadkomma ordning och säkerhet i Irak. Endast två procent anser att de amerikanska styrkorna sköter sig utmärkt, medan 21 procent tycker att de klarar uppgiften ganska bra och 29 procent ganska dåligt.

Ändå vill en majoritet, 69 procent, av de 1|125 tillfrågade att kongressen ska fortsätta att bevilja anslag till de militära insatserna i Irak men på villkor att USA ställer krav på framsteg och att den irakiska regeringen anstränger sig för att nå målen. Kongressen bör bevilja anslag, utan att ställa några villkor, anser 15 procent. En nästan lika stor grupp, 13 procent, vill stoppa alla pengar till kriget.

Telefonenkäten som gjordes före torsdagens omröstning i kongressen visar att förtroendet är större för demokraterna än för republikerna när det gäller att ta rätt beslut om Irakkriget.

Före omröstningen utsattes kongressledamöter för mejlbombning och telefonsamtal från krigsmotståndare som ville påverka utgången.

Det hjälpte föga. Anslaget på över 100 miljarder dollar godkändes med röstsiffrorna 280_142 i representanthuset och i senaten slutade omröstningen 80_14.

Opinionsundersökningen visar emellertid ett stöd från 63 procent för kravet på en tidtabell för reträtt. Presidentkandidaterna Hillary Clinton och Barack Obama visade med att rösta nej att de känner opinionsvindarna.

Talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, befann sig tillsammans med flera andra ledande demokrater i den märkliga situationen att de röstade nej till ett förslag som de använt dagar åt att förhandla fram.

Seger för Bush alltså i dragkampen som pågått flera månader. Men spekulationerna är redan i gång om att det kan vara hans sista seger över kongressen.

TT

Mer läsning

Annons