Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsherre säger att bin Ladin lever

Annons

al-Qaidaledaren Usama bin Ladin lever, men håller en låg profil. Det säger den beryktade afghanske krigsherren Gulbuddin Hekmatyar på en video som visades i arabisk tv på söndagen.

Han sade att bin Ladin, eftersökt av USA som huvudmisstänkt för terrorattackerna den 11 september 2001, klarar sig bättre om han inte framträder ofta i medier eller publicerar uttalanden och videoinspelningar.

Hekmatyar har tidigare i år hävdat att hans män hjälpt bin Ladin och hans andreman Ayman al-Zawahiri att undkomma USA:s specialstyrkor i deras jakt på honom i bergen i östra Afghanistan i början av 2002.

USA har utlovat en belöning på flera miljoner dollar för den som leder dem till den sunnimuslimske krigsherren, afghansk premiärminister under 1990-talet.

Hans män har tidigare attackerat de USA-ledda styrkorna i Afghanistan men han har skött sin verksamhet på egen hand utan samarbete med talibanmilisen.

Hekmatyar antas gömma sig i östra Afghanistan eller Pakistan medan han leder det konservativa islamistiska partiet Hizb-i-Islami.

TT

Mer läsning

Annons