Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget i Irak ger jobb till Ludvika

Annons

USA:s försvarsminister, den före detta ABB-ledaren Donald Rumsfeld har nu tryckt på bombknappen, "skurkstaten" Irak bombas efter en uppgjord plan.

Rumsfeld kan ABB, han satt i ledningen för ABB från 1990 till 2001, fram till dess president Bush kallade. Det var Rumsfeld som under sin tid inom ABB gjorde upp med den andra "skurkstaten" Nordkorea om att ABB skulle leverera kärnkraftsreaktorer till Nordkorea, projekt som nu finns hos BNFL.

Amerikanska medier har redan avslöjat hur det amerikanska anfallet mot Irak kommer att se ut, ett kort krig siktar man på. Bland de första bombmålen står elkraftsinsatallationer som man vill slå ut med ett minimum av skador så att inte återuppbyggnaden blir allt för kostsam.

Vid Gulfkriget 1991 bombades under 43 dagar kraftverken och landet har därefter lappat och lagat så gott det gått med de apparater som överlevde bombningarna.

Inom ramen för FN-programmet Oil for food har en del av kraftförsörjningen återuppbyggts. Detta har gett en hel del leveranser från Ludvika. Ett av FN-projekten lett från turkiska ABB var i produktion i Ludvika under januari och februari i år.

USA-alliansens bombning i Kosovo 1999 inriktades till skillnad mot Gulfkriget mot kraftlinjerna som kortslöts och man sökte undvika att bomba sönder kraftverken.

Skadorna i kraftnätet blev omfattande. Detta innebär att fler apparater som brytare och annat skadas mer. Men de är lättare och snabbare att ersätta än själva kraftverken vid en återuppbyggnad. I det nya kriget diskuterar amerikanarna att använda mikrovågor för att slå ut datorsystem och därmed slå ut kraft- och telekommunikationen. Därtill spekuleras det i att man ska bomba utvalda ställverk, inte själva kraftverken.

I det förra bombkriget hade amerikanarna över 700 bombmål. Av 20 kraftverk återstod, när bombkriget var över, bara två med endast fyra procent av genereringskapaciteten.

FN bedömer att av landets nuvarande genereringskapacitet på 6 200 megawatt var bara 4 000 megawatt tillgängliga på grund av brist på komponenter innan bombningarna startade. Irak var innan Gulfkriget en av ABB Ludvikas viktigaste marknader.

Strax innan Gulfkriget använde Saddam Ludvikabor och ABB-medarbetare från bland annat Ludvika och Västerås som gisslan.

USA:s uppladdning har lett in västvärlden i en lågkonjunktur.

När kriget avslutats kommer Ludvika att kunna få tillbaka Irak som en viktig marknad om nu inte USA ser till att ta tillfället i akt att införa amerikansk standard i elnätet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons