Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Krigen blir färre

Annons

Sedan 1971 finns en institution på Uppsala universitet med fred och konfliktforskning på agendan. En av institutionens 17 doktorander heter Eva Söderberg Kovacs, från Säter.

I fredags besökte hon Coriandergården i Säter för att föreläsa om sin forskning. I fyra år har hon studerat konflikters ursprung och förlopp och hon har ett år kvar som doktorand.

Institutionen arbetar bland annat med ett konfliktdataprogram UCDP, där uppgifter om väpnade konflikter samlas. Sedan 1988 har dessa uppgifter publicerats i SIPRI:s årsbok och sedan 1993 även i Journal of Peace Research.

Eva började sin föreläsning med att ta död på en fördom om att krigen bara blir fler. Det är fel, trenden går sedan 1946 åt andra hållet. I dag (2003) pågår 29 krig där 22 länder är inblandade. Krig blir alltså färre samtidigt som kunskapen växer om konflikter och hur dessa ska hanteras. Men om det beror på vetenskapen att det blir färre krig är svårt att svara på, menade Eva Söderberg Kovacs.

Konfliktsforskningen kan delas in i två huvudgrupper: konflikters ursprung och förlopp, konfliktslösning och internationella säkerhetsfrågor.

När det gäller konflikter i vetenskapliga termer är inte krig lika med krig. Varje konflikt måste benas upp i flera dimensioner för att ge svar på bland annat vilka som slåss och varför de slåss. Handlar striden om exempelvis territoriella frågor, makt, religion, etniska frågor eller något annat?

Hur får man då svar på alla dessa frågor?

- Vi frågar parterna i en konflikt, säger Eva Söderberg Kovacs.

När det gäller rebellrörelser har det visat sig lättare att nå fred genom att omvandla rebellrörelser till politiska partier. Det lyckades i El Salvadore men inte i Kambodja och Sierra Leone.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons