Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krets 100-årsjubilerar

Annons

På lördag blir det gudstjänst i Norbo missionshus i samband med hundraårsjubileet. På plats finns bland andra Erik och Berta Reyier, två av kretsens fyra medlemmar.
Då, när missionshuset invigdes, satte SJ in en extravagn från Borlänge till Ulvshyttans station för att rymma alla som ville vara med vid invigningen. På lördag finns vare sig Ulvshyttans station eller hästskjutsarna kvar.
– Borlänge Tidning fanns på plats då och hade ett stort reportage om invigningen, säger Erik Reyier.
Men barn och barnbarn och barnbarnsbarn till de som levt ett gudsfruktigt liv i Norbo finns och väntas till det lilla missionshuset på lördag.
Vi sitter hemma hos familjen Reyier i Norbo och hör Erik och Berta berätta om Silvberg och det gamla Norbo. Erik har ett förflutet bakom sig som skolledare i Säters kommun och har precis som Berta upplevt folkrörelsernas uppgång och fall.
– Det var på 20- och 30-talen som kretsen här i Norbo hade sin storhetstid. I dag finns det bara fyra medlemmar kvar varav jag och Berta är två av dem, säger Erik Reyier.
Framför sig på bordet har Erik en skrift med kretsens historia som han skrivit ner inför lördagen. Det har hunnit bli många skrifter genom åren som Erik satt på pränt gällande Silvbergs historia. Han har varit med och skrivit flera av de hembygdsböcker som tryckts de senaste decennierna.
I den senaste skriften kan man läsa om bland andra Don-Fia och hennes stuga där det hölls möten innan det lilla templet stod klart i Norbo. Don-Fia var en klok gumma. Man kan också läsa om handlaren Fredrik Sundström som kom från USA och stödde arbetet med att bygga upp missionskretsen i Norbo.
I dag handlar historien om att försöka få ihop de tusen kronor som det kostar i månaden att hålla i gång missionshuset.
– Det är tack vare syföreningen och syauktionerna som vi får pengar till driften, säger Erik Reyier.
På lördag kommer pastor Ragnar Gustafsson till Norbo för att leda gudstjänsten. Han är en av många utflyttade barn, barnbarn och barnbarnsbarn som har sina rötter i Norbo. Missionskretsen i Norbo var en del av de nya folkrörelserna i Sverige som arbetade för bland annat demokrati, minskad fattigdom och slut på supandet.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons