Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativt kafé en succé

Annons

Det var Leksands hemslöjdsvänner och kultur- och fritidsförvaltningen som i samarbete med Leksands hemslöjdsförening och biblioteket arrangerade lördagens slöjdkafé för stora och små.

Arrangemanget anknöt naturligt till den i kulturhuset pågående Vägskälsutställningen "Den lekande människan".

Det handlade nämligen i högsta grad om lek och fantasifullt skapande när slöjdkaféets besökare slog sig ned kring borden och gjorde mobiler, vek askar, designade påskris, tillverkade påskpynt och mycket annat.

Något av ett Leksandsrekord i kreativt påskpyntande sattes av de besökare som av "mobilmaterial" gjorde dekorativa huvudprydnader, ett slags tuppkammar inspirerade av Nordamerikansk indiankultur.

Arrangörerna hade fem handledare på plats och bland dem märktes Tua Hallström, 14 år, och Charlotte Brolin, 12. De demonstrerade pappersvikning och åstadkom askar så små att de nästan försvann bland pappersarken.

- Att intressera unga för slöjd är viktigt om vi ska kunna dels slå vakt om traditionerna, dels utveckla slöjdandet, anser Agneta Magnusson.

Hon påpekar också att slöjdkaféets satsning på enkla material, inte minst returpapper, innebar att besökarnas fantasi och kreativitet inte riskerade att hämmas av ekonomiska hänsyn.

- Vår utgångspunkt var att besökarna skulle ha roligt och känna frihet i sitt skapande. Personligen är jag mycket nöjd med arrangemanget, inte minst med att vi var flera intressenter som samverkade. Genom samarbete kan vi åstadkomma mycket, tillägger hon.

Slöjdkaféet var ett försök som föll mycket väl ut. Det kommer, med start i september, att följas upp med fem liknande arrangemang.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons