Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativiteten ska leva

Annons

I Hedemora går fyra procent av eleverna ut gymnasiet utan godkända betyg och de allra flesta eleverna studerar vid yrkesutbildningar. Nu är tanken att kvaliteten på yrkesutbildningarna ska bli bättre och att samarbetet mellan näringsliv och skola ska öka. Därför bjöds politiker och representanter från näringslivet in till ett seminarium under onsdagen för att diskutera skolans framtid.

-Skolverket arbetar just nu med en ny läroplan för gymnasieskolan och tanken är att en lärlingsutbildning ska inrättas för att förbättra kontakten mellan näringsliv och skola, säger Karin Torneklint, projektledare för Ungt entreprenörskap i Dalarna.

Ett fyrtiotal lärare och politiker medverkade under onsdagens seminarium.

Barn- och grundskolechef Lena Stoltz var på plats och hon betonade att även grundskolan i Hedemora har ett intresse av att fördjupa samarbetet med näringslivet:

- Vi jobbar redan nu med uppfinnartävlingar och design i grundskolan, men det vore spännande att utveckla kreativiteten ännu mer, säger hon.

Att väcka barns intresse för naturkunskap, teknik och entreprenörskap redan vid tidig ålder är också något som Karin Torneklint vurmar för. Under seminariet pratade hon om vikten av att barn kommer ut på praktik och att lärare stöttar olika idéer.

- Jag vet två femåringar på ett dagis som ville att tidningen skulle komma och fotografera dem. Förskolelärarna sa nej, de ville inte att barnen skulle bli besvikna om de skulle få ett nej. Men barnen gav sig inte och när de själva ringde tidningen kom en reporter på stört. Det gäller att låta barn och ungdomar försöka. Ofta lyckas de, säger Karin Torneklint.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons