Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativiteten flödade på Asken

Annons

Isabel Bonett var en av arran- görerna och guidade i kultur-centrum Askens lokaler.

- Vi är några stycken som brukar vara här på Asken mycket, på målarkurser med mera. Vi blev tillfrågade om vi ville arrangera något här en kväll och fick fria händer, berättade Isabel.

De satte genast igång att spåna idéer och prata om vad de ville göra. Ryktet om kulturkaféet spred sig också snabbt och folk sökte upp dem och frågade om de fick medverka.

Det blev till slut ett digert program som arrangörerna kunde erbjuda. Kvällen marknadsfördes med affischer i Borlänge och Falun, muntligt via kompisar med mera.

Därför var det folk lite överallt i lördags kväll. Några satt inne i ett mindre, mörkt rum och tittade på kortfilm på en tv.

Sex filmer snurrade igång varje heltimme, bland annat Fången av Jari Hautamäki. Det är en 16 minuter lång film om en kille som vaknar upp på ett fängelse och inte har en aning om hur han kommit dit.

- Idén fick jag av en dröm som min brorsa hade. Jag har gjort egna filmer sedan jag var åtta år, sa Jari, som nu går på medie- och kommunikationsprogrammet på högskolan Dalarna i Falun.

Ett rum gjordes till utställningshall med dämpad belysning, tyg i taket och softad musik. Disa Kohlström, Linus Grane och Isabel Bonett ställde ut.

Isabel visade teckningar som påminde en del om Anna-Karin Eldes uttrycksfulla och snabba teckningar.

Disa visade prov på mångsidighet då hon hade många uttryckssätt med på utställningen. Hon hade bland annat gjort en egen variant av Andy Warhols popkonst av Marilyn Monroe - i pärlplattor!

Hon visade också bland annat fotografier av bland andra Twiggy som hon gjort om till målningar på tyg.

Det roligaste av Dias verk var kanske "installationen" som visades upp av Julia Carlbaum, nämligen byxorna hon hade på sig.

Det fanns mer att se på Asken i lördags kväll. En scen var iordningställd för spontana fram- trädanden, vid ett bord intill fiket satt ett gäng tjejer och skrev dikter med kylskåpspoesi och på stora scenen spelade band och dessutom en kille på afrikanska trummor.

Isabel var mer än nöjd med kvällen och med förtroendet hon och kompisarna fått från Asken:

- När man får stöttning och utrymme och det är så här lätt att ordna något kulturellt i Borlänge, då blir man sporrad att göra mer. Det är häftigt att se att det blir något av sina tankar.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons