Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävs på tv-avgift för trasig video

Annons

Det var i januari i år som det ringde på dörren hemma hos en man boende i Jakobsgårdarna. Utanför stod en av Radiotjänst avgiftskontrollanter.

Mannen uppgav dock att han inte innehade tv, och där borde historien ha slutat om det inte vore för att det i mannens hall stod en trasig och obrukbar videobandspelare.

Videon tillhörde mannens dotter och mannen hade den enbart för att se efter om den var värd att kosta på en reparation.

Radiotjänsts kontrollör vädrade dock morgonluft när han såg den trasiga videon och krävde genast mannen på licensavgift och försökte dessutom förmå honom att skriva under ett papper där han medgav att han innehade en tv-mottagare.

Något mannen vägrade.

Radiotjänst krävde dock mannen på licensavgiften då man menade att en video är att likställa med en tv och att den inte bevisats att den verkligen var trasig och att den inte tillhörde mannen.

Mannen gick då vidare till länsrätten som gav honom rätt.

"Mot bakgrund av att Radiotjänst inte visat att XX haft något hjälpmedel för att kunna ta del av tv-sändning via videon, att han redan i samband med kontrollantens besök uppgav att han skulle slänga videon samt att videon stod på golvet i hallen finner länsrätten att det får anses osannolikt att videon var varaktigt obrukbar", skriver länsrätten i sin dom. Detta hindrar nu inte Radiotjänst från att driva ärendet vidare till kammarrätten.

Att mannen helt saknar tv bortser man dock från och menar istället att det inte är bevisat att videon verkligen var trasig och därför ska avgift betalas.

Staten kan ju tänkas behöva ha in avgiften för att täcka de kostnader ärendets rättsprocesser orsakar samhället.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons