Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravmärkta varor i fokus

Annons

Kravormen, Borlänge kommuns kampanj för ökad kunskap om ekologisk produktion, har därefter växt och numera ingår bland annat kommunens alla skolor och förskolor.

Att våra kommunala storkök och de boende i Borlänge köper mer ekologiska produkter syns numera i försäljningssiffrorna, något som Milko uppmärksammat.

I lördags firades de fina resultaten vid ett litet evenemang på Kupolen.

På plats fanns bland andra elever från Forssaklackskolans musikklasser samt kommunalrådet Peter Hultqvist som berättade att Borlänge kommun nu har beslutat om kravregistrering i alla förskole- och skolkök.

Det innebär att kommunen förbundit sig att alltid servera kravmärkt mjölk, fil, potatis, morötter, vitkål, rapsolja och vetemjöl i förskolor och skolor.

Därutöver används kravmärkt havregryn, rågsikt och mannagryn i skolorna samt kravmärkt smörgåsgurka, rundkornigt ris och rödbetor i förskolorna.

- Kravregistreringen innebär att vi höjer nivån och markerar att satsningen på krav är långsiktig, säger Peter Hultqvist.

Som en följd av kampanjen är Borlängeborna bättre än de flesta på att dricka kravmjölk.

- Barnen får lära sig dricka kravmjölk i skolan och påverkar sedan sina föräldrar att köpa kravmjölk, säger Unni Öhman på Hållbar Samhällsbyggnad på Borlänge kommun.

Vid lördagens evenemang fokuserades det lite extra på kravbananer och kravägg.

Besökarna kunde studera hur Juan är klädd när han går på den traditionella bananplantagen. Unni Öhman berättade att de "vanliga" bananerna besprutas upp till 40 gånger och att bananstocken växer i en kemikalieindränkt plastsäck.

Medellivslängden för en bananarbetare i en traditionell odling är 45 år.

Besökarna kunde också studera hur trångt en burhöna bor. Det vill säga lika trångt som om en människa skulle tillbringa hela sitt liv i en kundvagn.

En kravhöna slipper buren och får i stället gå fritt och vara ute på bete sommartid.

- Det handlar om solidaritet. Varför ska jag med mina pengar tvinga andra till en usel situation, säger Unni Öhman.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons