Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver stopp för rasistiska trakasserier

Annons

De två färgade elever som hånades i den polisanmälda skolkatalog som FK skrev om för en vecka sedan kommer från Rättvik.

- Vi ser mycket allvarligt på det som hänt på S:t Mikaelsskolan och kommer att begära in en handlingsplan från gymnasienämnden i Mora för hur skolan ska hantera trakasserier och rasistiska tendenser. Vi är inte intresserade av att skicka våra barn till en sådan skola. Det känns inte tryggt, säger Åsa Nilstam, skolchef.

Kurt Blomqvist, c, andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden blev liksom hela barn- och utbildningsnämnden mycket upprörd över det som hänt eleverna i Mora.

- Jag själv och hela nämnden reagerade kraftigt när vi fick veta vad som hänt eleverna. Situationen måste undersökas och utredas, säger Kurt Blomqvist.

FK berättade om bildtexten i katalogen, där de två eleverna stod under rubriken "apraden". Katalogen är polisanmäld som hets mot folkgrupp, och ska granskas av justitiekanslern, JK.

- Vi har upptäckt att det inte bara är bilden utan andra händelser på skolan som också haft rasistiska tendenser. En elev har till exempel varnats och stängts av från skolan av den anledningen, berättar Åsa Nilstam.

- Vi har naturligtvis kontaktat skolledningen och helst skulle jag se att eleverna fortsätter sina studier här i Rättvik, men det måste de naturligtvis avgöra själva.

- Och vi är inte klara med det här ännu, säger Åsa Nilstam.

FK fick inte kontakt med någon från skolledningen på S:t Mikaelsskolan i Mora under fredagseftermiddagen för en kommentar.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons