Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver sprit i tanken

Annons

I flera år har Göran Melesjö blandat ut bensinen i den egna bilen med etanol.

- Dagens moderna bilar fungerar utmärkt med 5-10 procents blandning av etanol i tanken. Problemet är att det är så svårt att tanka. Bensinstationerna borde utrustas med drivmedelspumpar där kunden själv kan välja att blanda i en viss procentsats etanol i bensinen. I dag måste man ta sig ända ned till Borlänge eller Falun för att hitta en etanolpump, säger han.

Göran menar att det är viktigt att få bukt med det moderna samhällets stora oljeberoende.

- Oljan tar slut någon gång. Vad har vår generation för rätt att göra slut på naturresurser. Det kommer generationer efter oss. Om vi istället satsade på förnyelsebara energikällor - som etanol till bilar - skulle situationen förbättras och miljön må bättre, säger han.

Länets kommuner har ett stort ansvar.

- Det vore bra om kommunerna "tryckte på" för att få allmänna etanolpumpar vid bensinstationerna, säger Göran Melesjö.

Rättviks kommun som jobbar efter miljödokumentet Agenda 2000 välkomnar kravet. De är väl medvetna om fördelarna med etanol som drivmedel.

Socialförvaltningen har nyligen köpt in tio bilar som kan köras på en 85 procentig etanolblandning. Miljö- och plankontoret har utöver det ytterligare en etanolanpassad bil.

Kommunekolog Pia Söderström har kontaktat OKQ8 för att förmå dem att sätta upp en etanolpump.

- Tyvärr menar de att gränsen för att sätta upp en etanolpump går vid ett underlag på 30-35 etanolbilar. Vi har för få enligt dem. Det är jättetråkigt, säger Pia Söderström.

Kommunen hoppas att bolaget - eller något annat oljebolag i kommunen - ändrar sig. Alternativt har kommunen planer på att sätta upp en egen kommunal farmartank med etanol för miljömedvetna bilister.

- De här är något som vi tycker är viktigt. Vi jobbar för att lösa den här saken - och vi tror på en lösning, säger kommunekolog Pia Söderström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons