Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver sänkt skatt

Annons

-Det var ju ett väldigt bra bud som kom från socialdemokraterna tidigare om att sänka spritskatten med 40 procent, säger Anders Wahlberg, chef för butiken i Ludvika.

-Vi måste anpassa oss mera till de nivåer som gäller inom EU, fortsätter han. Det skiljer för mycket mellan till exempel Danmark och Sverige.

Carin Johansson är chef i Smedjebacken:

-Lägre skatter är på både gott och ont men om skatterna sänktes skulle det öka möjligheterna för oss att få behålla kunderna samt att få tillbaka gamla kunder.

I Smedjebacken är det spritförsäljningen som minskat mest -minus nio procent under 2005 jämfört med föregående år.

I Ludvika minskade spritförsäljningen med sju procent men ännu värre var det på ölsidan där Ludvikabutiken tappade elva procent.

-Jag har ingen aning om varför. Det lär väl inte vara fler här i trakten som köper öl i garage än det är på andra orter, säger Anders Wahlberg.

Efter att ha funderat lite mer kommer han fram till att befolkningsminskningen nog kan spela in. Ludvikaområdet, säger han, är att betrakta som rena ödebygden.

Ludvikabutiken har åtta-nio anställda medan butiken i Smedjebacken är arbetsplats för fyra personer. Vare sig Johansson eller Wahlberg har hört rykten eller mer konkreta uppgifter om att försäljningsraset kan följas av personalminskningar.

-Vi märker att vi har färre kunder. Ofta är det väldigt lugnt här.

-Vi får hoppas på en fin sommar så att försäljningen ökar igen, säger Carin Johansson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons