Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver jakt på varg

Annons

- Regeringens rovdjurspolitik i dag är inte bra. Den spär istället på varghatet, säger Jonny Jones.

Under centerpartiets riksstämma i Helsingborg den 9-18 juni hoppas Rättviks kommunalråd Jonny Jones och partikollegan Inge Östlund att partiet ställer sig bakom ett krav på allmän vargjakt.

Riksdagen har beslutat att tillåta en vargstam i Sverige på 200 individer.

I en partimotion menar Jones och Östlund att vargstammen tillåtits växa alltför snabbt för att nå målet. Den snabba tillväxten riskerar att leda till orädda vargar, konfrontationer med landsbygdsnäringar som fäbodbruk, jakt med hund och annan djurhållning.

- Det handlar även om livskvalitet för dem som bor på landsbygden. Många vågar inte gå ut i markerna längre. Klövviltet försvinner. I mitt eget jaktområdet blev älgjakten det sämsta på 55 år. I fjol sköt vi 22 älgar - i år 11. Det beror på vargen, säger Inge Östlund.

Jones och Östlund menar att vargstammen bör jagas för att undvika framtida problem.

- Vi är inte ute efter att utrota vargen. Men stammen ska växa varsamt. Det gäller att "störa" de vargar som finns så att de lär sig att undvika människor, tamdjur och jakthundar. Om vi inte gör något nu får vi stora problem i framtiden, säger Jones.

De två menar att det finns risker om inte myndigheterna lyssnar till de röster som ifrågasätter vargens utbredning.

- Risken finns att respekten för centrala beslut urholkas. I förlängningen kan det leda till illegal jakt. Det är viktigt att dessa kritiska åsikter tas på allvar, säger Östlund.

Motionen ska behandlas av centerpartiets Rättvikskrets och daladistriktet innan den kan tas upp för behandling av riksstämman i sommar.

- Inom centerpartiet finns en stor förståelse för vår oro. Jag tror på ett starkt gensvar inom partiet, säger Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons