Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver hårdare fängelsestraff

Annons

När de båda fastighetsmäklarna hördes i Svea hovrätt i går gav de sin syn på varför delar av verksamheten inte redovisats. Den yngre fastighetsmäklaren, som lider av besvär efter flera olyckor, menade att hans vacklande hälsa måste vara orsaken i de fall det gäller hans affärer.

- När jag väl varit på jobbet har jag haft enbart klienterna för ögonen. Det kan väl ha blivit så att man har skjutit upp och tänkt ta itu med redovisningen senare, säger han.

När husrannsakan gjordes på bolagets kontor hittades kvitton från provisioner som inte redovisats. På inskrivningsmyndigheten i Mora hittades kontrakt från affärer som inte bokförts, likaså hos några bostadsrättsföreningar som undersöktes.

Kammaråklagare Catharina Wikner menar att man systematiskt låtit bli att redovisa provisioner från bostadsrätter, objekt utanför Dalarna, värderingsuppdrag och uppdrag för advokatfirman Hamilton & Company.

Mäklarna själva menar att det är rena tillfälligheter att det blivit så:

- Det finns ingenting planerat i det där. Alla affärer är gjorda på företagets papper, vi har inte försökt dölja något, säger den yngre mäklaren.

Av Falu tingsrätt dömdes han till villkorlig dom med samhällstjänst för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Åklagaren vill att hovrätten ska bedöma brotten som grova, och ge honom fängelsestraff.

Den äldre mäklaren dömdes av tingsrätten till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Åklagaren anser att samtliga brott i hans fall ska bedömas som grova, och yrkar att hovrätten utdömer ett längre fängelsestraff.

Den äldre mäklaren är den som ägnat mest tid till företaget, och vittnar om en mycket hög arbetsbelastning.

Provisionerna från fastighetsaffärer har gått in på respektive mäklares privatkonto. Något bolagskonto har inte funnits, trots att deras bokföringsmedhjälpare har påpekat att det vore lämpligt.

Kammaråklagare Catharina Wikner menar att det måste ha varit knepigt att hålla isär det privata och det affärsmässiga på mäklarnas privatkonton.

- Jag har inte sett det som mitt konto. Vi är som en stor familj. En för alla, alla för en, säger den äldre mäklaren.

När åklagaren säger att det låter lite konstigt att man inte haft tid att öppna ett bankkonto för firman, svarar han:

- Men kom och titta en dag när jag har fullt upp...

De båda mäklarna bedyrar att de aldrig haft något uppsåt att undandra sig beskattning och försvarsadvokaterna menar att beloppen i vart fall inte varit betydande. Tvärtemot åklagaren menar de att det inte finns något systematiskt mönster i vilka provisioner som tappats bort i bokföringen. Brotten kan inte bedömas som grova, menar de.

Rättegången i Svea hovrätt, som kunde avslutas redan första dagen, ägnades till stor del åt teknikaliteterna kring avskrivningar till periodiseringsfonder. En sådan har sedan tingsrättens dom omprövats och godkänts av skattemyndigheten, men det anser åklagaren inte påverkar brottmålet, eftersom skattebrott uppstår redan när det föreligger fara för att en person kan undandra sig skatt.

Försvarsadvokaterna, däremot, anser att Svea hovrätt ska ta hänsyn till de nu godkända fondavsättningarna när de dömer. De anser också att deras klienter ska få villkorliga domar.

Den yngre mäklaren avslutade med några ord till hovrätten:

- Jag kan förstå att man ska vidta någon åtgärd och ge oss en knäpp på näsan. Men jag kan inte se att fängelse skulle göra oss till bättre samhällsmedborgare. Jag ser fängelse som en skola rakt in i brottets bana, och det tror jag inte skulle gynna någon av oss.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons