Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver gottgörelse

Annons

Det var den 26 mars förra året som Handelsbankens kontor i Lima utsattes för ett väpnat rån. Personalen bakbands vid bankkontoret och en större summa pengar stals. Ingen skadades vid det grova rånet men personalen blev chockade. Bara ett par dagar efter det grova rånet i Lima greps den 24-årige mannen och den 30 mars förra året häktades han på sannolika skäl misstänkt för att han haft med rånet att göra.

Men den 11 april, efter ett par veckors frihetsberövande, försattes 24-åringen på fri fot, men fick samtidigt beskedet att han fortfarande var misstänkt för brottet.

Den 24 september i år meddelade åklagaren dock att förundersökningen lagts ner mot den tidigare misstänkte mannen.

Nu begär 24-åringen ersättning för förlorad arbetsförtjänst, sammanlagt 10 500 kronor, och han kräver även ersättning för det psykiska lidande som åsamkats honom som frihetsberövad, samt för hela den tid han varit misstänkt för brottet, i ett och ett halvt år.

24-åringens advokat Fredrik Sandberg menar att det är ett faktum som varit särskilt betungande för 24-åringen, som nu är rentvådd från misstankarna.

Åklagare Olle Sohlberg har i ett yttrande till justitiekanslern uppfattningen att den tidigare misstänkte och frihetsberövade mannen skall vara berättigad till ersättning och det blir nu justitiekanslern som kommer att fatta beslut om vilket skadestånd mannen kommer att få.

När det gäller det väpnade rånet mot Handelsbanken i Lima finns det i dag ingen misstänkt och mycket talar för att rånet kommer att förbli ouppklarat.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons